over

Emma Besselaar studeerde aan het Conservatorium van Amsterdam bij Quirine Viersen en vervolgde haar studie aan de Guildhall School of Music & Drama in Londen bij Louise Hopkins, waar ze in 2017 haar Masters met Distinction afsloot. Na haar afstuderen ontving ze twee jaar op rij een Guildhall Artist Fellowship en volgde ze lessen bij Richard Lester.  Vanaf haar vijftiende maakte Emma deel uit van de Jong Talentklas van het Conservatorium van Amsterdam, waar ze les kreeg van Maarten Mostert. 

Als kamermusicus gaf zij optredens in de Barbican Hall, St James Piccadilly (als winnaar van de St James Chamber Prize), en op festivals zoals het Toroella de Montgri Festival in Spanje, het Northern Chords Festival, de International Holland Music Sessions, en het London Strings Festival. Met pianiste Inga Liukaityte werd zij aangenomen als Live Music Now UK Artist. 

Emma is de celliste van het Skazka Kwartet. Dit jonge kwartet, opgericht in 2020, speelde al in TivoliVredenburg, op het Peter de Grote Festival, het Delft Fringe Festival, en voor Entrée, de jonge vriendenclub van het Concertgebouw. Het kwartet volgt lessen aan de Nederlandse Strijkkwartet Academie onder supervisie van Marc Danel. Daarnaast volgden zij masterclasses o.a. bij leden van het Jerusalem Quartet en het Quatuor Ébène.

Als freelance orkestmusicus speelde Emma o.a. bij het BBC National Orchestra of Wales, Het Balletorkest, Phion en Le Concert Olympique. Eerder maakte Emma deel uit van o.a. het European Union Youth Orchestra en het Nederlands Jeugd Strijkorkest.

Zij is een laureaat van verschillende concoursen in Nederland en volgde masterclasses bij o.a. Raphael Wallfisch, Troels Svane, Adrian Brendel en Anner Bijlsma. Ook nam zij deel aan de International Musicians Seminar in Prussia Cove, waar ze lessen volgde bij Ralph Kirschbaum. 

Zeister Muziekdagen 2021, ©www.stefanheijdendael.com-8.jpg

Emma speelt op een cello (Francesco Toto, Cremona 2007), haar ter beschikking gesteld door het Nationaal Muziekinstrumentenfonds. Haar studie in Londen werd mogelijk gemaakt door een beurs van het Prins Bernhard Cultuurfonds.