over

Emma Besselaar studeerde aan het Conservatorium van Amsterdam bij Quirine Viersen en vervolgde haar studie aan de Guildhall School of Music & Drama in Londen bij Louise Hopkins, waar ze in 2017 haar Masters met Distinction afsloot. Na haar afstuderen ontving ze twee jaar op rij een Guildhall Artist Fellowship en volgde ze lessen bij Richard Lester.  Vanaf haar vijftiende maakte Emma deel uit van de Jong Talentklas van het Conservatorium van Amsterdam, waar ze les kreeg van Maarten Mostert. 

Als kamermusicus gaf zij optredens in de Barbican Hall, St James Piccadilly (als winnaar van de St James Chamber Prize), en op festivals zoals het Toroella de Montgri Festival in Spanje, het Northern Chords Festival en de International Holland Music Sessions. Recent gaf zij een duo recital op het London Strings Festival 2018. Met pianiste Inga Liukaityte werd zij in 2017 aangenomen als Live Music Now UK Artist. In Nederland geeft ze regelmatig concerten voor Kunst in de Kamer en is ze betrokken bij het kamermuziekinitiatief Cugnon Project. 

Als freelance orkestmusicus speelde Emma recent o.a. bij het BBC National Orchestra of Wales, Bournemouth Symphony Orchestra, de Nederlandse Reisopera, Phion, het Rotterdams Philharmonisch Orkest en Le Concert Olympique. Tijdens haar studie in Londen nam zij deel aan ‘side-by-side projects’ met het London Symphony Orchestra, de Academy of St. Martin-in-the-Fields en de London Mozart Players. Eerder maakte Emma o.a. deel uit van het European Union Youth Orchestra en het Nederlands Jeugd Strijkorkest.

Zij is een laureaat van verschillende concoursen in Nederland en volgde masterclasses bij o.a. Raphael Wallfisch, Troels Svane, Adrian Brendel en Anner Bijlsma. Ook nam zij deel aan de International Musicians Seminar in Prussia Cove, waar ze lessen volgde bij Ralph Kirschbaum. 

Emma speelt op een cello (Francesco Toto, Cremona 2007), en met een strijkstok (Emile Werner, Duitsland), haar ter beschikking gesteld door het Nationaal Muziekinstrumentenfonds. Haar studie in Londen werd mogelijk gemaakt door een beurs van het Prins Bernhard Cultuurfonds.

© 2020 by EMMA BESSELAAR